A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр" Солотвинської селищної ради

Дисграфія та її прояви у школярів Консультація для батьків

Дата: 18.06.2020 10:03
Кількість переглядів: 736

 

     Термінами "дисграфія" і "дислексія"  позначають специфічні проблеми з навичками письма і читання. Дитина в таких випадках в силу різних причин не в змозі писати грамотно або швидко читати.

     Для того щоб записати почуте, дитина повинна не тільки пам'ятати порядок написання деталей кожної букви, але зберегти смислову послідовність слів і пам'ятати про їх розмежування. Якщо ж у дитини є порушення в диференціації звуків, в їх вимові, аналізі, синтезі або в просторових уявленнях, то це означає, що у неї  може виявитися дисграфія.

     Причинами таких порушень є патологічні фактори, які діють на дитину як в утробі матері, так і після народження. Можлива  генетична обумовленість.

     Крім того, в основі дисграфії можуть виявитися тривалі соматичні захворювання і травми голови. Важливу роль відіграє також дефіцит мовного спілкування дитини, її педагогічна занедбаність і т.п. Цікаво, що в двомовних сім'ях також зафіксовано багато випадків дисграфії у дітей.

     Іноді причиною дисграфії є порушення у здатності до обробки зорової інформації - дітям важко запам'ятати, а потім відтворити у зошиті побачене. У ситуації, коли вони не розрізняють на слух деякі звуки, також виникає плутанина при їх написанні.

 Особливості прояву дисграфії

     Дисграфія у дітей часто проявляється помилками в написанні букв, що знаходяться в сильній позиції, наприклад ліфий замість лівий, або в пропуску букв навіть у короткому слові: км замість ком і т.п. У той час, коли звичайні орфографічні помилки спостерігаються в написанні букв, що знаходяться в слабкій позиції: малако замість молоко і т.п.

     Крім того:

  • дитина не тільки пропускає букви і склади, а й переставляє їх місцями (онків  замість вікно) ;
  • може заміняти слова зі схожими  звуками;
  •  додає в слово зайві букви і склади (дітити, кіманата) ;
  • спотворює графічний образ букви (наприклад, пише дзеркально букви с, е, ю);
  • не розрізняє парні приголосні  однаково звучать б-п або т-д) ;
  • помилки, які дитина допускає, виявляються стійкими протягом довгого часу, не зникаючи в процесі навчання.

     Всі перераховані ознаки повинні стати для батьків приводом для звернення за консультацією до логопеда.

Основні форми дисграфії

     Залежно від виду порушень дисграфія ділиться на кілька форм. Так, існує артікуляторно-акустична дисграфія, що виникає на тлі порушеної звуковимови. Дитина, як правило, при цьому пише слова так, як вимовляє, наприклад: либа замість риба або зумів замість шумів.

     Дисграфія акустична характеризується заміною при письмі звуків подібними за звучанням (д-т, з-с, ж-ш і т.п.). При цьому усне мовлення  у дитини правильне.

      Аграмматична дисграфія проявляється в проблемах з узгодженням слів. Але цікаво, що це відбувається тільки в письмовій мові, а говорить при цьому дитина правильно. Наприклад, вона  може написати, не враховуючи ні рід, ні відмінок: добрий мама або на вулиця. До речі, цей вид порушення виявляється зазвичай вже в 3-му класі, коли школярі починають вчити відмінки.

     Існує також і оптична дисграфія, яку характеризує порушення зорового аналізу. Дитина в цьому випадку практично не сприймає відмінності між буквами зі схожими елементами написання. Проблему викликають Ц і Щ, а також Р, Ь, И або Е і З і подібні. У рукописному ж варіанті це літери: п-т, в-д, л-м, і-ш та ін.

      Але найбільш часто зустрічаються порушення мовного аналізу і синтезу. Дитина може не дописувати слова, писати прийменники разом чи приставки окремо (при ходитиприйнятий), Пропускати букви і цілі склади, міняти їх місцями або повторювати.

Яким чином можна боротися з дисграфією

     Корекція дисграфії - це, перш за все, спільна робота батьків, вчителів і кваліфікованого логопеда, так як мамі і татові самостійно цю проблему вирішити не вдасться. Важливо пам'ятати, що якщо у дитини є порушення в усному мовленні, то виправлення дисграфії починають з корекції вимови! Заняття у логопеда проводять по розробленій системі. Для цього використовуються різні мовні ігри, а також спеціальна абетка для складання слів і виділення їх граматичних елементів.

     Дитина в процесі навчання повинна засвоїти, як саме вимовляються певні звуки, і які букви їм відповідають. Логопед відпрацьовує з учнем відмінності між твердою і м'якою чи глухою і дзвінкою вимовою звуку, повторюючи слова, підбираючи їх до заданих звуків, аналізуючи звуковий і буквений склад обраних слів і т.п. Часто дітям допомагає використання наочного матеріалу для запам'ятовування обрисів літер, наприклад: «О» - бублик або обруч, «Ж» - жук, «С» - півмісяць.

Дисграфія: вправи з корекції

      Для успішного подолання проблеми існує ряд спеціальних вправ. Так, наприклад, Мазанова радить для кращого запам'ятовування літерного способу пропонувати дітям ліпити їх з пластиліну, писати в повітрі, обводити по готовому контуру, намагатися знайти відмінності в оптично схожих буквах, знаходити певну букву при накладенні декількох зображень один на одного і т.п.

     Але, незважаючи на доступність і простоту методик, розроблених для корекції дисграфії, хочеться ще раз звернути увагу батьків на те, що займатися самостійно без регулярних консультацій з фахівцем з дитиною, страждаючим цією патологією, нерозумно. Ви втратите дорогоцінний час і досягнете мінімальних результатів!

Кілька порад батькам

     Якщо у вашої дитини дисграфія, не лайте її за помилки, не змушуйте по багато разів переписувати текст, інакше ви досягнете лише невпевненості дитини у своїх силах і  викличете нелюбов до письма та читання. Обов'язково хваліть дитину за кожен успіх, але не перехвалюйте. Крім того, не показуйте свою сильну заклопотаність проблемою, щоб не розвинути у дитини почуття неповноцінності.

     Потрібно враховувати при діагнозі «дисграфія», що це, як правило, такий стан, при якому розвивається хороша зорова пам'ять (як заміщення дефекту), тому таким дітям не варто пропонувати вправи, де потрібно виправити спочатку допущені помилки. Це може надати дитині «ведмежу послугу». Диктанти в таких випадках пишуться повільно, з промовляння всіх букв і розділових знаків перед початком письма, а потім і під час нього.

Попереджати розвиток дисграфии потрібно ще в дошкільному віці

     Батькам дуже важливо пам'ятати, що дисграфія і дислексія не виникають раптом! А робота з усунення цих патологій повинна проводитися не в шкільному віці, коли у дитини виявляться специфічні проблеми з граматикою і правописом, а ще задовго до початку навчання.

     Якщо ж у дитини багато описок і помилок в зошиті, і вона, навіть вивчивши напам'ять правило, все одно не в змозі застосувати його на письмі, варто звернутися до логопеда. На перших заняттях він визначить вид дисграфії, особливості протікання її у вашої дитини, а потім лише запропонує комплекс вправ для її усунення.

     Помилки, які допускають такі діти, не можуть бути подолані без спеціальної коригування. Приготуйтеся, що це нелегкий шлях, на якому знадобиться ваше терпіння і наполегливість у подоланні проблеми. Удачі!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень