A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр" Солотвинської селищної ради

Будова артикуляційного апарату

Дата: 26.03.2020 11:09
Кількість переглядів: 316

Перед початком занять з логопедом з постановки звуків, а також перед виконанням артикуляційної гімнастики  обов’язково слід познайомити дитину з будовою мовленнєвих органів, які знаходяться в її ротику.

Мовленнєвий (або артикуляційний) апарат, за допомогою якого ми розмовляємо, складається з трьох відділів.

  1. Дихальні м’язи. Важливо пам’ятати, що для правильного мовлення необхідне діафрагмальне (черевне) дихання. Логопеди рекомендують дихати «животиком». Якщо дитина дихає за допомогою грудного відділу, це завжди утруднює мовлення. Сформувати мовленнєве диханнядопоможуть дихальні вправи.
  2. Голосові зв’язки. Вони розміщені у глотці. Вібрація голосових зв’язок створює звук голосу, необхідний для вимови голосних та дзвінких приголосних звуків.

Власне органи мовлення. Вони розміщені у роті.

До основних органів мовлення належать: язик (1), губи (2), зуби (3), нижня щелепа (4), альвеоли (горбики за верхніми зубами) (5), тверде піднебіння (6), м’яке піднебіння (7), маленький язичок (8).

Головним органом мовлення є язик.

Він поділяється на передню (1), середню (2), задню (3) частини, корінь язика (4) та кінчик язика (5). Середню частину язика логопеди ще називають його спинкою.

Для того, щоб у дитини сформувалась нормативна вимова звуків, у неї повинен бути правильний прикус.

При правильному прикусі зімкнені зуби (зімкненими повинні бути саме корінні зуби) мають такий вигляд: верхні різці (1) знаходяться трохи попереду нижніх (2), певним чином перекриваючи їх. За верхніми різцями знаходяться два виступаючих ребристих горбика (3) – це альвеоли. Вони також приймають участь у творенні звуків. За альвеолами починається тверде піднебіння (4), яке тягнеться вглибину ротової порожнини і закінчується м’яким піднебінням (5). На кінці м’якого піднебіння знаходиться маленький язичок (6), вібрація якого формує грасуючий («французький») звук [р], від якого його «власники» так хочуть позбавитись.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень