A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр" Солотвинської селищної ради

Міжнародний День захисту дітей відзначають щороку 1 червня.

Дата: 01.06.2020 13:39
Кількість переглядів: 317

1 червня в багатьох країнах світу, зокрема і в нашій незалежній, суверенній та демократичні державі традиційно відзначається Міжнародний день захисту дітей. Діти - це наше майбутнє, ми прагнемо, щоб вони росли здоровими, радісними та мали щасливе дитинство.

Відзначення Міжнародного дня захисту дітей саме першого червня було прийнято рішенням Міжнародної демократичної федераці жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено ще в 1950 році. Пізніше цю ініціативу на міжнародному рівні підтримала ООН. Організація оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.

У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей. В Україні цей день почав відзначатись із 1998 року.

На сьогоднішній день це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, дотримання їх прав на життя, свободу думки і релігії, на освіту, відпочинок та дозвілля, на захист від фізичного та психологічного насильства, на захист від експлуатації дитячої праці, прагнути, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.

Кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього.

Але не всім дітям поталанило мати щасливе і безтурботне дитинство. За останні роки ситуація із захистом дітей в Україні ускладнилася  і головними причинами цього стали анексія Криму і збройний конфлікт на Сході України. Діти, які проживають в цих регіонах, піддаються постійній небезпеці.

Крім того, цьогоріч спалах COVID-19 швидко змінив контекст, в якому живуть діти. Карантинні заходи, такі як закриття шкіл і обмеження пересування, руйнують систему повсякденної та соціальної підтримки дітей, а також створюють нові стресові фактори для батьків й опікунів, яким, можливо, доведеться шукати нові варіанти догляду за дітьми або відмовитися від роботи. Ці негативні обставини, пов'язані з COVID-19, можуть зробити дітей більш уразливими перед обличчям насильства і психосоціального тиску.

Саме тому наше спільне головне завдання – своєчасно виявити сім’ї з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, визначити їх потреби та прийти на допомогу, забезпечити їм належний рівень виховання і дотримання прав дитинства.

В Міжнарожний день захисту прав дітей ми вітаємо всіх, хто присвячує своє життя дітям, хто створює умови для повноцінного розвитку підростаючого покоління і сприяє розвитку країни на благо дітей.

Закликаємо усіх сьогодні й кожного наступного дня зігрівати теплом і любов'ю кожне дитяче серце, і тоді наші діти виростуть гідними громадянами й неодмінно стануть гордістю нашого краю та України!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень